Rullakkotorin aukio ja asukastalo

Tyyppi: aukion viitesuunnitelma, rakennussuunnittelu
Tilaaja: Helsingin kaupunki
Status: valmistunut
Suunnitteluaika: 2017–2023
Sijainti: Pohjois-Pasila, Helsinki
Laajuus: 3250 m² aukio, 1185 k-m² asukastalo
Tiimi: Anna-Kaisa Aalto (vastaava maisema-arkkitehti), Anni-Mari Anttola, Leena Buller, Antti Lehto (pääsuunnittelija, asukastalo), Hanna Mattila (projektiarkkitehti), Antti Haataja, Timo Arjanko,  Emilia Ellilä, Timo Paananen

Aukio ja asukastalo muodostavat rennon tapaamispaikan ja alueen aktiivisen keskuksen, joka kannustaa yhdessä tekemiseen.

Sijainti

Rullakkotori on uuden Postipuiston alueen keskeinen julkinen tila. Aukiolle sijoittuu monikäyttöinen asukastalo, Postivarikko.

Uudenlainen kohtaamispaikka

Rullakkotori muodostaa Postipuiston uuden asuinalueen yhteisöllisen sydämen ja Postivarikosta tulee koko aluetta profiloiva imagorakennus. Asukastalossa  tutkitaan uudenlaista toteutus- ja käyttöperiaatetta. Rakennuksen toimintojen  suunnitteluun, rahoittamiseen ja käyttöön osallistuvat kaikki alueen taloyhtiöt.

Rouheus kannustaa tekemiseen

Rakennuksen arkkitehtuuri syntyy viidestä ”boksista” sekä niiden päällä lepäävästä taitteisesta katosta. Boksien väleihin rajautuvat lasiset välitilat avaavat rakennusta ja sen toimintaa ympäristöön. Postivarikko toimii alueen asukkaiden monipuolisena kokoontumistilana. Erikokoiset ja -luonteiset tilat mahdollistavat monipuoliset käyttötarkoitukset ja toiminnot tiloissa.

Aukio ja rakennus kokonaisuutena

Rullakkotorin ulkotilat jatkuvat visuaalisesti ja toiminnallisesti yhteisrakennuksen sisään.

Postivarikon pitkät räystäät kurkottavat torin ylle ja luovat suojaisia paikkoja oleskeluun rakennuksen ja torin rajapintaan.

Postivarikko kutsuu polveilevalla muodollaan kaupunkilaisia Postipuiston sydämeen.