Postipuiston keskuskortteli

Tausta: tontiluovutuskilpailu 2016, 1. palkinto
Tyyppi: asemakaavan viitesuunnitelma, rakennusten ja pihan toteutussuunnittelu
Tilaaja: Fira, Setlementtiasunnot, Avara
Status: rakenteilla
Suunnitteluaika: 2017 –
Sijainti: Pohjois-Pasila, Helsinki
Laajuus: 35 400 m² asumista, 960 m² liiketilaa
Tiimi: Antti Lehto (pääsuunnittelija), Antti Haataja (projektiarkkitehti), Emilia Ellilä, Anna-Kaisa Aalto
Kilpailuvaihe: Antti Lehto (pääsuunnittelija), Emilia Ellilä (projektiarkkitehti), Sami Heikkinen, Vesa Humalisto, Anna-Kaisa Aalto, Lassi Luotonen

“Pilvikorttelin” arkkitehtuuri syntyy ekologiseen ja sosiaaliseen kestävyyteen tähtäävistä suunnitteluperiaatteista.

Sijainti

Postipuiston uusi asuinalue sijaitsee noin 7km Helsingin keskustasta pohjoiseen. Alueella on aiemmin sijainnut Postin logistiikkakeskus.

Uuden asuinalueen sydän

Logistiikka-alueen tilalle rakentuu uusi Postipuiston asuinalue. Kortteleiden koko ja massoittelu määriteltiin kilpailuvaiheessa asemakaavaluonnoksen pohjalta.

Arkkitehtuurikonsepti

Kortteleissa erilaisia asuntotyyppejä on yhdistelty vertikaalisesti ja horisontaalisesti. Kortteleiden fyysinen rakenne koostuu kahdesta elementistä. Alempi osa, tiilirakennusten ”kylä”, on elävällä katutasolla.

Energiaratkaisut

Kortteleiden yläosa, kevyt lasiparvekkeiden ”pilvi”, yhdistyy alempaan osaan. Se sekä varjostaa asuntoja että mahdollistaa tehokkaan aurinkoenergian hyödyntämisen.

Julkinen tila

Liiketilat ja asukastalo aktivoivat julkista tilaa katutasossa.

Sisäpihat

Kortteleiden metsäisten pihojen inspiraatio tulee läheisen Keskuspuiston havupuista ja avokallioista.

Ketterää asumista

Korttelin talotyypit on suunniteltu vastaamaan erilaisten rakennuttajien ja asukkaiden tarpeisiin. Tyypeistä muodostuva “DNA-ketju” mahdollistaa joustavan kehittelyn ja sijoittamisen, jota voidaan vaihdella joustavasti toteutussuunnittelun aikana.

Korttelista on valmistunut yksi tontti, jossa on kaksi porrashuoneellista asuntoja Avaralle, yhteensä 60 asuntoa.

Yhteinen aula

Setlementtiasuntojen tulevassa talossa vanhusten erityisasunnot sijoittuvat tavanomaisten asuntojen lomaan. Sisäänkäynti yhdistää molemmat porrashuoneet.

Kalustettava yhteisaula luo yhteisöllisen tapaamispaikan. Materiaalien kontrastit johdattavat liikkumaan turvallisesti.

Kortteli on pioneeri tulevaisuuden kaupunkiasumisessa: ihmisen mittakaava, kestävät energiaratkaisut ja joustavat asuntotyypit luovat uudenlaisen kokonaisuuden.