Hovirinnan ranta-alue

Tyyppi: yleis- ja rakennussuunnitelma
Tilaaja: Kaarinan kaupunki
Status: 1. vaihe valmistunut heinäkuussa 2019
Suunnitteluaika: 2017–2019
Sijainti: Kaarina
Laajuus: 35 000 m²
Tiimi: Leena Buller (projektipäällikkö), Anni-Mari Anttola, Anna-Kaisa Aalto, Maiju Lehtimäki
Valokuvat: Mika Huisman (Decopic)

Suunnitelma kohottaa kaupungin ykkösrannan uudelle tasolle ja kutsuu asukkaat veden ääreen.

Sijainti

Hovirinnan ranta-alue on Kaarinan tärkein julkinen ranta keskustan tuntumassa. Se on kaupunkiranta ja tapahtuma-alue, jossa järjestetään vuosittain 20 000 kävijän Saaristo Open -festivaali.

Lähtökohdat

Kaarina on 34 000 asukkaan merenrantakaupunki, jolla on noin 140 kilometriä rantaviivaa. Suurin osa rannoista on kuitenkin yksityisomistuksessa. Siksi keskustan edustalla sijaitseva Hovirinnan ranta on kaupunkilaisille erityisen merkittävä.

Konsepti

Linjakas laiturirakenne korostaa Kuusistonsalmen suuntaista pitkää näkymälinjaa. Selkeät rakennetut elementit ja merelliset istutusvyöhykkeet sulautuvat suurpiirteiseen maisemaan.

Laituri kokoavana aiheena

Koko rannan mittainen laiturilinja muodostaa yhtenäisen rakennetun reunan, johon erilaiset rantatoiminnot kiinnittyvät ja rajautuvat.

Avoimelle rantavyöhykkeelle valittiin paahdetta ja kuivuutta kestävää merellistä kasvillisuutta, mm. tyrniä sekä erilaisia heiniä, perennoja ja rantaniityn lajistoa. Osa ranta-alueesta jää ajoittain veden alle.

Kestävät rakenteet

Rakenteiden materiaalivalinnoissa on painotettu kestävyyttä. Laiturit, uimakopit ja portaat on tehty kotimaisesta puusta. Istutusalueilla hyödynnettiin tontilla olevia kiviä.

Käytettävyys

Rannasta suunniteltiin mahdollisimman monikäyttöinen. Esimerkiksi pelkistetyt ajoesteet sopivat istuimiksi ja skeittaukseen. Ranta-alue suunniteltiin myös kaikilta osiltaan esteettömäksi.

Avoimia näkymiä

Alueella suosittiin nurmi- ja niittypintoja sekä väljiä runkopuuryhmiä, jotta avoimet näkymät merelle säilyvät. Monipuolinen kasvilajisto lisää alueen biodiversiteettiä ja viihtyisyyttä. Hulevesiä viivytetään istutusalueiden painanteissa.

Rento kaupunkiranta tarjoaa monikäyttöisen tilan ja tapahtumapaikan uimareille, ulkoilijoille, veneilijöille, festivaalivieraille sekä tulevan rantaravintolan ja -saunan asiakkaille.