Sompasaaren korttelipihat

Tyyppi: asuinkorttelin pihasuunnittelu, kansipihat
Tilaaja: Lapti Oy (Diana), Kalasataman palvelu 2 Oy (Venus)
Status: valmis
Suunnitteluaika: 2015–2021
Sijainti: Sompasaari, Helsinki
Laajuus: 1700 m² (Diana) + 1780 m² (Venus)
Tiimi: Leena Buller / Anni-Mari Anttola (vastaava maisema-arkkitehti), Anna-Kaisa Aalto, Antti Lehto, Vesa Humalisto, Lassi Luotonen, Valtteri Hautsalo
Valokuvat: Marc Goodwin, Martin Sommerschield, INARO

Monipuoliset pihat luovat urbaania yhteisöllisyyttä.

Sijainti

Korttelipihat sijaitsevat Sompasaaressa vanhan tavarasataman paikalle rakentuvalla merellisellä asuinalueella. Alueelle leimallista ovat monipuolisesta tiiliarkkitehtuurista koostuvat umpikorttelit, joiden sisäpihat ovat kaikille avoimia. Pihat sijoittuvat autohallien kansirakenteiden päälle.

Venus-kortteli

Yhteispihan suunnitelma pohjautuu Urbaanit lapsiperheet -haastatteluaineistoon, jossa toistuneita toiveita pihasuunnitelma toteuttaa. Eri-ikäisille asukkaille on tarjolla monipuolisia toimintoja, jotka sijoittuvat kaarevan piharaitin ympärille. INARO suunnitteli myös kaksi korttelin neljästä asuinrakennuksesta eduspihoineen, sekä Hansalaiturin pienaukion.

Diana-kortteli

INAROn suunnittelema asuinkortteli yhdistelee erilaisia talotyyppejä, luoden sosiaalisesti monipuolisen ympäristön. Pihan keskiöön sijoittuu aktiivista toimintaa ja laidoille yksityisiä asuntoterasseja. Suunnittelualueeseen kuuluivat myös tonttien katualueisiin liittyvät osat sekä korttelin kaksi julkista kulma-aukiota.

Kohtaamisia piharaitilla

Venus-korttelin keskeisen tilan muodostaa leveä piharaitti, joka kokoaa asukkaat yhteen ja jonka varrelle toiminnot sijoittuvat. Pihan avoin keskiosa jakautuu pelinurmeen, laatikkoviljelyalueeseen sekä veistoksellisen puisen oleskelurakenteen rajaamaan leikkivyöhykkeeseen.

Suojassa merituulilta

Entisellä satama-alueella olosuhteet ovat ajoittain ankarat. Umpinainen korttelirakenne suojaa sisäpihoja tuulilta ja luo miellyttävää pienilmastoa. Pihojen oleskelualueet hyödyntävät maksimaalisesti auringon lämmön. Pihoille on istutettu runsaasti pieniä puita, joiden vuosi vuodelta lisääntyvä vehreys muokkaa mielikuvia kansipihasta.

Vehreyttä uuteen kaupunginosaan

Monipuolinen ja runsas kasvillisuus on keskeisessä roolissa tiiviiksi rakentuvassa kaupunkiympäristössä. Kasvillisuus luo vuodenaikojen mukaan vaihtuvan ilmeen ja elämyksen asukkaille, tuoden samalla yksityisyyttä ja suojaa asunnoille. Kukkivat puut ja perennat sekä satoa tuottavat kasvit kutsuvat tutkimaan ja osallistumaan.

Vastapainona pehmeys

Kummankin pihan kokoava teema on pehmeä ja kaareva muotoilu, joka luo vastakohdan asuinrakennusten selkeille volyymeille. Erityistä huomiota on kiinnitetty yksityisten pihavyöhykkeiden ja avoimen oleskelutilan rajauksiin.

Diana-korttelin erikoisuutena ovat asuntojen yksityiset pihaterassit, joita rajaavat reitistöä mukailevat kaarevat muurit istutuksineen.

Korttelipihojen vehreät ja viihtyisät keitaat elävöittävät tiivistä merellistä asuinaluetta.