Robust framework

Type: building and square design
Client: City of Helsinki
Status: planning in progress
Year: 2017-
Location: Pohjois-Pasila, Helsinki, Finland
Size: 3250 m² square, 950 m² community centre
Team: Anna-Kaisa Aalto (landscape architect in charge), Anni-Mari Anttola, Leena Buller, Antti Lehto (partner in charge, building design), Timo Arjanko, Emilia Ellilä, Timo Paananen

A relaxed environment to encourage communal activities.

Location

Rullakkotori Square is the main public space in the new Postipuisto area. A multi-purpose community centre will be located in the square.

A new kind of community centre

The main objective of the community centre is to share spaces, reinforcing social networks in the area. All the housing companies in the neighbourhood are to participate in its planning, financing and usage.

The square and the building as a whole

The external space of Rullakkotori Square extends visually and functionally into the interior of the community centre.

The architecture of the building is created by the fusion of five “storehouses”, producing a robust, warehouse-like atmosphere that encourages relaxed activity.

Adaptable space

The meandering form of the building encloses a series of multipurpose spaces to accommodate different activities and events.

Framing vegetation

The community centre and extensive planted areas – large trees and bushes together with rambling grasses, perennials and climbing plants shelter and visually enclose the square.

Fixed structures and fittings

Static structure supports flexible and active use of the spaces.

The inside and outside of the building are designed with the same objective in mind: creating places for doing things together.