Korttelikylä

Tyyppi: asemakaavan viitesuunnitelma, rakennusten ja pihan toteutussuunnittelu
Tilaaja: Jyväskylän kaupunki, KOAS, Soihtu
Status: valmistunut 2023
Suunnitteluaika: viitesuunnitelma 2016–2019, toteutussuunnittelu 2019–2023
Sijainti: Mäki-Matti, Jyväskylä
Laajuus: 12 000 m² asumista (385 asuntoa), 1100 m² yhteistilaa
Tiimi: Sami Heikkinen (pääsuunnittelija), Emilia Ellilä (projektiarkkitehti, viitesuunnitelma- ja luonnosvaihe), Nikolas Davies (projektiarkkitehti, toteutusvaihe), Anna-Kaisa Aalto (vastaava maisema-arkkitehti), Tuomas Voutilainen, Valtteri Hautsalo, Anni-Mari Anttola, Lassi Luotonen, Hanna Mattila, Miia Ranta-aho, Aleksandra Borzecka, Arianna Scotoni, Daniel Reini, Viktoria Mazaeva, Timo Paananen, Otto Heinonen, Maiju Lehtimäki
Yhteistilojen sisustussuunnittelu: Franz Design Oy
Valokuvat: Marc Goodwin

Kokonaisuus on jaettu pienempiin osiin, minkä ansiosta kortteli näyttää erilaiselta kaikista lähestymiskulmista.

Sijainti

Korttelikylän opiskelija-asuntokortteli on lähellä Jyväskylän keskustaa, yliopiston kampuksen vieressä.

Yhtenäinen ja kaupunkimainen

Tiivis kortteli jäsentää hajanaista ympäristöä. Pienten asuntojen toisteisuus verhoutuu monimuotoiseen julkisivuun ja kohtuullisen kokoisiin rakennusmassoihin.

Monimuotoiset julkisivut

Kappaleiden sävyjen ja julkisivuaukotuksen vaihtelu luo hienovaraista vaihtuvuutta rakennusten välille. Kolme erilaista tiiltä ja kaksi saumaustapaa rikastuttavat julkisivujen ilmettä.

Nurkat luovat paikkoja

Kortteli luo ympäristöönsä pieniä aukioita ja kaupunkikuvallisia kohokohtia. Rakennusmassojen väliin jäävät kapeat raot korostavat nurkkien vertikaalisuutta.

Kortteli näyttää erilaiselta kaikista lähestymiskulmista rakennusmassojen pienten nitkautusten ja rakennusten päätyjen muotoilun ansiosta.

Vehreä sisältä ja ulkoa

Yhteiskäyttöinen, toiminnallinen korttelipiha kokoaa opiskelijat viettämään aikaa aurinkoiselle keskusaukiolle. Teemaväriltään keltaisen pihan muotokieli toistaa rakennusten vaihtelevia suuntalinjoja.

Yhteisöllisyys keskiössä

Korttelin suunnittelua on ohjannut eläytyminen opiskelijoiden arkeen ja juhlaan sekä tavoite edistää yhteisöllisyyden syntymistä. Kohtaamispisteitä ja monikäyttöisiä yhteistiloja on runsaasti eri puolilla korttelia.

Monimuotoista opiskelija-asumista

Korttelikylä on suuri kokonaisuus, jonka asuntojakauma koostuu yksiöistä ja kaksioista. Valoisat asunnot on mitoitettu opiskelija-asumiseen sopivan napakasti. Monipuolisuutta asuntotyyppeihin tuovat maantason ja ylimmän kerroksen parviasunnot, julkisivun vaihteleva aukotus ja erityyppiset parvekkeet.

Monimuotoisuus ja mielyttävä mittakaava luovat yhteisöllisyyttä ja omintakeista kaupunkikuvaa.