Diana-kortteli

Tausta: tontinluovutuskilpailu 2015
Tyyppi: rakennusten ja korttelin piha-alueiden toteutussuunnittelu
Tilaaja: Lapti Oy, Helsingin kaupunki (piha)
Status: valmis
Suunnitteluaika: 2015–2020
Sijainti: Sompasaari, Helsinki
Laajuus: 14 200 m² asumista (247 asuntoa), 300 m² liiketilaa
Tiimi: Antti Lehto (pääsuunnittelija), Emilia Ellilä (projektiarkkitehti), Leena Buller (vastaava maisema-arkkitehti), Kristina Östman, Anna-Kaisa Aalto, Anni-Mari Anttola, Timo Arjanko, Lassi Luotonen, Timo Paananen, Daniel Reini, Antonino Vitale
Valokuvat: Martin Sommerschield (Kuvio Oy), Daniel Reini (INARO), Tuomas Uusheimo

Korttelin arkkitehtuuri perustuu alueen teolliseen historiaan ja monipuolisiin asuntotyyppeihin.

Sijainti

Suunnittelualue sijaitsee Sompasaaressa vanhan tavarasataman alueella. Vuosikymmenten ajan aluetta ovat hallinneet karkeat teollisuusrakennukset, varastot ja tehdaspiiput.

Ajattomia kaupunkitaloja

Arkkitehtuurin juuret ovat alueen historiassa. Korttelissa tavoitellaan teollisuusrakennusten henkeä selkeälinjaisella arkkitehtuurilla. Yksinkertaiset perusratkaisut muodostavat rikkaan ja inhmilllisen kokonaisuuden.

Uudenlaisia talotyyppien yhdistelmiä

Korttelissa yhdistetään erilaisia talotyyppejä. Kukin on suunniteltu vastaavamaan asukkaiden näkökulmasta heidän tarpeisiin vastaten. Korttelista syntyy näin kaupunkikuvallisesti ja sosiaalisesti monipuolinen.

Torni ja loft

NAL-asuntojen 13-kerroksinen torni rajaa sisäänkäuntiaukion yhteispihalle. Torni on suunniteltu nuorille aikuisille. Torniin liittyy matalampi osa, jonka uniikit loft-asunnot hyödyntävät samaa porrashuonetta joka toisesta kerroksesta.

Meripuutarha-asuntotyyppi

Asuntojen sisätilat laajentuvat visuaalisesti ulospäin. Parvekkeen leveyden vaihtelut tarjoavat miellyttävän sisustustilan sekä sisä- että ulkotiloissa ja estävät huoneistojen ylikuumenemisen. Merelle avautuvissa asunnoissa makuuhuoneesta ja kylpyhuoneesta on ovi suoraan parvekkeelle.

Kytketty sivukäytävä

Lasitettu ulkokäytävä ohjaa kulmatyypin asuntoihin ja hissiin. Luhdin varrella on vain kolme asuntoa kerroksessa, mikä edistää yhteisöllisyyttä.

Maisema-arkkitehtuuri

Pihan maisema-arkkitehtuurin aaltoilevat kaaret toimivat pehmentävänä teemana asuinrakennusten selkeille volyymeille.

Toteutettavuus ja kestävyys

Arkkitehtuurissa pyritään yksinkertaisuuteen ja selkeäpiirteisyyteen. Talon erilaiset mittakaavat, vaihtelevat tiilijulkisivut sekä tarkasti mietityt yksityiskohdat tuovat herkkyyttä suunnitelmaan ja tasapainottavat rationaalista lähestymistapaa.

Uusiutuvan energian varastointi

Talojen energiatehokkuutta parannetaan älykkääseen sähköverkkoon pohjautuvalla sähkön varastoinnilla. Kattojen aurinkopaneelit yhdistetään latausasemaan, joka optimoi varastoinnin käyttötarpeen mukaan. Diana-kortteli on ensimmäinen projekti Suomessa, joka hyödyntää tätä tekniikkaa pienessä kaupunkimittakaavassa.

Diana-korttelissa arkkitehtuuri syntyy oivaltavista pohjaratkaisuista.