Urban village

Type: detail plan, building and courtyard design
Client: City of Jyväskylä, KOAS, Soihtu
Status: under construction
Year: detail plan 2016–2019, building and courtyard design 2019–
Location: Mäki-Matti, Jyväskylä, Finland
Size: 12 000 m²
Team: Sami Heikkinen (partner in charge), Nikolas Davies (project architect, building design and construction), Anna-Kaisa Aalto (landscape architect in charge), Anni-Mari Anttola, Lassi Luotonen, Hanna Mattila, Emilia Ellilä (project architect, viitesuunnitelma), Otto Heinonen, Maiju Lehtimäki, Timo Paananen

The design aims for a unified whole whilst avoiding monumentality.

Location

The city of Jyväskylä is located in central Finland, lying about 270 km north of Helsinki. The Nuuskakuja block is close to the city centre next to the university campus.

Unity and diversity

The layout of the block adds spatial and visual clarity to its surroundings.

A new variation of the central corridor block, typical in student accommodation, is achieved by the introduction of natural light to stairwells.

Corners creating places

Pivotal points create miniature urban spaces and townscaping highlights.

Opened-up energy efficiency

Despite the opening up of vistas from within the apartments, the footprint of the building remains compact and energy-efficient.

Variations in colour and fenestration create sensitively diverse elevations.

Surrounded by urban green

Although the built form abuts the plot boundaries, streetside spaces are created for urban green.

A large unified urban block with human scale and sensibility.