Sompasaaren Setlementtiasunnot

Tausta: yksityinen toimeksianto
Tyyppi: asuinkerrostalon toteutussuunnittelu
Tilaaja: Setlementtiasunnot Oy
Status: valmistunut 2020
Suunnitteluaika: 2016–2020
Sijainti: Sompasaari, Helsinki
Laajuus: 3200 m² asumista, 130 m² liiketilaa
Tiimi: Vesa Humalisto (pääsuunnittelija), Hanna Mattila (projektiarkkitehti), Timo Arjanko (projektiarkkitehti työmaavaiheessa), Leena Buller / Anni-Mari Anttola  (vastaava maisema-arkkitehti), Nikolas Davies, Lassi Luotonen, Timo Paananen, Leena Kemell, Daniel Reini
Valokuvat: Daniel Reini ja Osmo Puuperä (kattoterassi)

Ulkoasultaan yksinkertainen, mutta laadukas tiilinen kaupunkikerrostalo kätkee sisäänsä yhteisöllistä vuokra- ja erityisasumista.

Sijainti

Suunnittelualue sijaitsee Kalasataman Sompasaaren täyttömaalla, joka on vanhaa satama- ja teollisuusaluetta. Vuosikymmenten ajan aluetta ovat hallinneet karkeat teollisuusrakennukset, varastot ja tehdaspiiput.

Yhteisöllisyydestä laatua asumiseen

Sompasaaren Venus -kortteliin toteutettu kuusikerroksinen ARA-rahoitteinen asuinkerrostalo on Setlementtiasunnot Oy:n rakennuttama. Vuokra-asuntoja on 65 ja osa niistä on suunniteltu erityisryhmien tarpeisiin.

Korttelin yhteisön rakentamista tukee Setlementtiasuntojen yhteisökoordinaattori, joka auttaa, kannustaa ja innostaa asukkaita osallistumaan ja tuomaan omia vahvuuksiaan yhteisön osaksi.

Kerhotilat avautuvat sekä kadulle että pihalle, ja niitä yhdistää yhteiskeittiö sekä kahden kerroksen korkuinen auditorioporras, joka on yhteisen toiminnan ydin.

Luhtikäytävä sekä sen varrella sijaitseva lasitettu yhteisparveke suojaavat asuntoja ylilämpenemiseltä. Yhteisparveke on pienten asuntojen kokoontumispaikka ja mahdollistaa kaupunkiviljelyn.

Yksinkertaista ja kaupunkimaista

Korttelin julkisivun elävyyttä on korostettu jakamalla rakennus pienempimittakaavaisiin massoihin. Tiilireliefit korostavat sisäänkäyntejä ja rakennuksen ikkunoita.

Monipuolista vuokra-asumista

Asuntojakauma painottuu pieniin asuntoihin, mutta asuntotyypeissä on vaihtelevuutta. Korkeat loft-tyyppiset parviasunnot ja yhteisöasunnot tuovat monipuolisuutta yhteisölliseen asumiseen.

Monipuoliset yhteistilat tarjoavat kaikille asukkaille mahdollisuuden nauttia upeista meri- ja kaupunkinäkymistä sekä ulkotiloista.