Asemanseudun palvelu- ja pysäköintilaitos

Tausta: Yksityinen toimeksianto
Tyyppi: rakennuksen toteutussuunnittelu ja liiketilojen tilasuunnittelu
Tilaaja: Hämeenlinnan Pysäköinti Oy
Status: valmistunut 2020
Suunnitteluaika: 2018 – 2020
Sijainti: Hämeenlinna
Laajuus: kokonaiskerrosala 20 200 k-m²
Tiimi: Vesa Humalisto (pääsuunnittelija), Nik Davies (projektiarkkitehti, luonnosvaihe), Timo Arjanko (projektiarkkitehti, toteutusvaihe), Anni-Mari Anttola (pihasuunnittelu), Valtteri Hautsalo, Antti Haataja, Timo Paananen, Daniel Reini
Valokuvat: Daniel Reini

Yksinkertainen ja juureva rakennus sopeutuu historialliseen ympäristöönsä.

Sijainti

Palvelu- ja pysäköintilaitos Pööli sijaitsee Hämeenlinnan rautatieaseman vieressä, uudella Asemanseudun asuinalueella.

Taidokasta massoittelua

Rakennus muodostuu neljästä toisiinsa kiinnittyvästä massasta, minkä ansiosta suuri pysäköintilaitos saadaan vaikuttamaan kokoaan inhimillisemmältä.

Katutason jykevä tiilinen jalusta yksityiskohtineen kannattaa corten-teräksestä koostuvia pysäköintikerroksia.

Julkista taidetta

Rakennuksen julkisivua elävöittää eestiläisen kuvanveistäjä Neeme Külmin punainen Kartio-teos. Taiteilijan mukaan liikennekartio on este loputtoman kiihdytyksen tiellä ja estää meitä yliarvioimasta itseämme.

Kuva: Berit Teeäär

Valoa ja varjoja

Perforoidut Corten-kasetit muodostavat hengittävän ja kevyen julkisivun, joka on vuorovaikutuksessa
ympäröivien suojeltujen tiilirakennusten kanssa. Julkisivu on elävä sekä ulko- että sisäarkkitehtuuriltaan ja antaa katsojalleen vaihtelevia elämyksiä valojen ja varjojen muuttuessa päivän- ja vuodenaikojen mukaan.

Pysäköintitiloihin on tuotu luonnonvaloa rakennuksen läpäisevillä valokuiluilla.

Pööli on uuden asuinalueen ja Hämeenlinnan rautatieaseman näyttävä julkinen maamerkki.