Asemanseutu service and parking facility

Background: private commission
Type: building design
Client: Hämeenlinnan Pysäköinti Ltd
Status: completed 2020
Year: 2018 – 2020
Location: Hämeenlinna
Size: 20,200 m²
Team: Vesa Humalisto (partner in charge), Nik Davies (project architect), Timo Arjanko (project architect during construction), Anni-Mari Anttola (landscape architecture), Valtteri Hautsalo, Antti Haataja, Timo Paananen, Daniel Reini
Photos: Daniel Reini

The simple and rooted building adapts to its historic surroundings.

Location

The service and parking facility Pööli is located next to Hämeenlinna railway station, in the new residential area of Asemanseutu.

Skillful massing

The building consists of four interconnected masses, which makes the large parking facility seem more humane in size.

The sturdy brick pedestal with delicate details at the street level supports the parking levels hidden behind the Corten steel façade.

Public art

The façade is brightened by a huge red cone by the Estonian sculptor Neeme Külm. According to the artist, the cone represents an obstacle on the path of infinite acceleration, a reminder not to overestimate ourselves.

Photo: Berit Teeäär

Light and shadows

The perforated Corten cassettes form a breathable and lightweight façade that interacts with the surrounding brick buildings. The façade is alive in both its exterior and interior architecture and gives its viewer a variety of experiences as lights and shadows change according to the times of day and season.

Natural light is brought into the parking spaces through light shafts that penetrate the building.

Pööli is a public landmark in the new residential area next to the Hämeenlinna railway station.