Aviapoliksen keskusta

Tyyppi: viitesuunnitelma asemakaavoituksen pohjaksi
Tilaaja: AVIA Real Estate Oy
Status: suunnittelu valmis
Suunnitteluaika: 2020–2023
Sijainti: Aviapolis, Vantaa
Laajuus: 43 ha / 108 000 k-m² asumista ja toimitilarakentamista
Tiimi: Sami Heikkinen (projektin johto), Ville Mellin (projektiarkkitehti), Anna-Kaisa Aalto (vastaava maisema-arkkitehti), Emilia Ellilä, Arianna Scotoni, Miia Ranta-aho, Lassi Luotonen, Valtteri Hautsalo, Juha Riihelä, Aleksanda Borzecka, Daniel Reini, Viktoria Mazaeva

Aviapoliksen keskustasta muodostuu toiminnoiltaan monipuolinen lentokenttäkaupunki, jossa luonto on läsnä.

Sijainti

Aviapoliksen keskusta sijaitsee Helsinki-Vantaan lentoaseman kainalossa Vantaalla. Tikkurilan keskustaan matkaa on noin 6 km.

Liikenteen solmukohta

Aviapoliksen keskusta rakentuu vahvasti joukkoliikennettä sekä jalankulkua ja pyöräilyä suosivaksi alueeksi. Tulevaisuudessa alue on saavutettavissa junan ja bussin lisäksi raitiovaunulla.

Tavallista parempi bulevardi

Keskustan läpi kulkeva Aviabulevardi on paitsi vilkas joukkoliikennekatu, myös houkutteleva kaupunkitila, joka on suunniteltu kutsuvaksi kaupunkilaisille. Puiden sijoittelu ja sisäänvedot katulinjasta muodostavat paikkoja pysähtymiselle ja erilaisille toiminnoille, joita kivijalan liiketilat täydentävät.

Vision kolme teemaa

Aviapoliksen eteläinen keskusta rakentuu kolmen vahvan elementin ympärille. Urbaani aktiivinen bulevardi, alueen säilytettävät ja vahvistettavat luonnonolosuhteet sekä monimuotoiset asuinkorttelit luovat yhdessä mahdollisuudet vetovoimaisen asuin- ja työpaikka-alueen rakentumiselle.

Urbaani elämä ja kaupalliset toiminnot on keskitetty vilkkaan Aviabulevardin varrelle. Joukkoliikenteen pysäkit tuovat liiketiloille asiakkaita laajemmalta alueelta.

Nykyistä kallioluontoa säilytetään asuinalueen keskellä. Alueella vuorottelevat kalliometsät ja rakennetut viheralueet. Metsäiset virkistysalueet ovat kortteleiden välittömässä yhteydessä. Kortteleiden suurilla sisäpihoilla säilytetään kallioita ja puustoa.

Yhteisöllisyys rakentuu maanvaraisten pihojen vehreyden ja toiminnallisuuden ympärille. Korttelit ovat tehokkaita, mutta pihat valoisia ja tarjoavat asukkaille monipuolisia toimintoja. Monipuoliset pihat luovat puitteet kohtaamiselle ja naapurustoille omanlaisensa sydämet.

Runsaat palvelut luovat kaupunkielämälle aktiiviset puitteet uniikissa luonnonläheisessä ympäristössä.