Ecological homes

Type: Building and courtyard planning, designed in co-operation with Futudesign Ltd
Client: Woodberg Ltd
Status: completed
Year: 2016 – 2018
Location: Laajasalo, Helsinki, Finland
Size: 522 m² (6 apartments)
Team: Antti Lehto, Aleksi Niemeläinen (Futudesign), Anna-Kaisa Aalto, Lassi Luotonen, Emilia Ellilä
Photographs: Martin Sommerschield, Kuvio Oy

The frame of the building is unisulated massive timber.

At one with its environment

Greija has been constructed on the site of a demolished grocery store, in the Yliskylä district of Laajasalo.

The building’s lower storey has been clad in white boarding to form a clearly-defined connection with other existing light-coloured housing blocks in the vicinity. The upper dark-coloured volume forms a contrast to the pale wood of the building’s interiors and balconies.

Feeling of space

The plan solution of the building is based on the extended feeling of space afforded by careful positioning of interior fixed furnishings, windows and doors to provide external vistas.

External walls are from 200mm massive cross-laminated timber units. There is no added thermal insulation or membranes, making construction healthy and durable.

The walls separating adjoining courtyards are designed as a visual extension of interior spaces. The white volume of the lower storey gathers the courtyards together, integrating external space as an essential part of the architecture.

Efficient use of materials

All CLT-units have been prefabricated to finished size, and leftover material from openings cut on site were fashioned into sturdy staircases.

A completely massive wood house is a modern and durable solution.