P-Atlas

Tyyppi: rakennuksen toteutussuunnittelu
Tilaaja: Jätkäsaaren Pysäköinti Oy
Status: valmistunut 2020
Suunnitteluaika: 2016 – 2020
Sijainti: Jätkäsaari, Helsinki
Laajuus: 18 100 brm²
Tiimi: Vesa Humalisto (pääsuunnittelija), Nikolas Davies (projektiarkkitehti), Timo Paananen, Maiju Lehtimäki, Daniel Reini, Valtteri Hautsalo, Timo Arjanko, Lotta Aulamo, Lassi Luotonen, Antti Haataja, Anni-Mari Anttola, Leena Buller
Valokuvat: Daniel Reini, Vesa Humalisto

Esteettistä ja toiminnallista pitsimuurausta Jätkäsaaren uuden asuinalueen pysäköintilaitoksessa.

Sijainti

Atlantinkaaren pysäköintilaitos Atlas sijaitsee kovaa vauhtia kehittyvällä ja rakentuvalla Jätkäsaaren uudella asuinalueella Helsingissä entisellä satama- ja teollisuusalueella.

Valokuva: Nina Svetlick / Helsingin kaupunginmuseo 1996

Kaupunkilaista pysäköintiä

Suunnittelun tavoitteena oli tehdä ulkoasultaan yksinkertainen, tulevaan kaupunkirakenteeseen sopiva pysäköintilaitos. Liiketila luo jalustan kahdeksankerroksiselle pysäköintilaitokselle. Suuresta massasta huolimatta innovatiivisella tiilen käytöllä on saatu aikaan julkisivultaan monimuotoinen ja kiinnostava kokonaisuus.

Monoliittista herkkyyttä

Pääjulkisivumateriaaliltaan rakennus on poltettua savitiiltä. Pysäköintikerrosten pitsitiilimuurauksella ja satunnaisella ikkunajärjestelyllä rakennuksen monoliittinen massa saa herkän pintakäsittelyn. Läpihengittävä tiilimuuraus tarjoaa tehokkaan luonnollisen ilmanvaihdon sisätiloihin ja sisältä valaistuna rakennus muuttuu läpinäkyvän kaltaiseksi pimeään aikaan.

Kahden ensimmäisen kerroksen sekä porraskäytävien julkisivut on muurattu käyttäen ylisaumausta. Pääsisäänkäynti on kehystetty juhlavalla tiilireliefillä.

Viherkatosta kontrastia

Rakennuksen eteläpuoleisen matalan osan kattopinta on viherkattoa, jolla kasvaa tusina eri kasvilajia. Katolla on myös kasvualusta köynnöskasveille, jotka kiipeilevät niille varattua verkkoseinää pitkin.

Varsinaisen pysäköintilaitoksen katolle toteutetaan aurinkokennovoimala. Aurinkosähköä on tarkoitus käyttää mm. liiketilan jäähdytyksessä ja näin parantaa talon energiatehokkuutta ympäristöystävällisesti.

Innovatiivisella tiilen käytöllä monoliittinen massa muuttuu pinnaltaan herkäksi ja monimuotoiseksi.