Blending landscape with urban form

Type: competition
Client: City of Helsinki
Status: settled
Year: 2017
Location: Kruunuvuorenranta, Helsinki
Size: 12 900 m² housing, 6000 m² commercial
Team: Antti Lehto (partner in charge), Emilia Ellilä (project architect), Sami Heikkinen, Vesa Humalisto, Leena Buller (landscape arch. in charge), Ville Mellin, Martina Pitakova
Collaborators: Fira, Lidl Suomi

A contemporary concept enriches the housing typologies of Kruunuvuorenranta and serves as a landmark for the area.

Location

Located on the site of an old oil harbour, the Kruunuvuorenranta residential district is linked to central Helsinki with a new bridge.

A landmark rising from the surrounding landscape

The block consists of a dense matrix of point blocks and their unifying plinth, linking to the smaller scale of surrounding housing.

Public and private spaces, unified vitality

Public spaces co-exist semi-public courtyards, private housing and services. The merging of boundaries underlines the special character of the central block.

Elevated green factor

The pint blocks are capped with wild green roofs. Preservation of biodiversity and rainwater retention is manifested in the architecture.

The planted areas are gathered together into extensive green blocks along the edges of the courtyards.

New sources of energy

The heating and cooling of the blocks will be handled by geothermal wells drilled to a depth of about two kilometres.

Living by the sea

The form of the block affords extensive sea views even from the lower floors.

A new typology for maritime urban living is created by merging the landscape and the city.